Vad är fibrer och varför ska man äta det?
- Karin Haglund
- 17 jan. 2024
- 2 min läsning
Uppdaterat: 11 feb. 2024

Fibrer kallas de kolhydrater från växtriket som inte bryts ner vid matsmältningen, utan når tjocktarmen i stort sett opåverkade. Fibrer finns till exempel i grönsaker, frukt, rotfrukter, bönor och linser samt i bröd, flingor, gryn, pasta och ris av fullkorn.
Varför behöver vi fibrer?
De kolhydrater som passerar till tjocktarmen kallas kostfibrer, eller bara fibrer. De är viktiga för att tarmarna ska fungera normalt. För den som har problem med trög mage är det viktigt att äta mycket fibrer och att dricka tillräckligt med vatten.
Fiberrika livsmedel ger större mättnadskänsla än fiberfattiga livsmedel.
Den större mättnadskänslan kan minska småätandet och göra det lättare att hålla vikten. Eftersom det ofta krävs att man tuggar fiberrika livsmedel lite mer ökar salivproduktionen, vilket också är bra för tänderna.
Fiberrik mat bidrar till att hålla blodfettnivåerna låga. Mat med mycket fibrer gör också att blodsockret stiger långsamt.
Källa till det nämnt ovan är livsmedelsverket och även från min utbildning: Licensierad kostrådgivare.
Jag har magmunsbråck och åt medicin för det i hela 15 år. Jag opererade lätt mitt magmunsbråck vid två tillfällen men hade ständigt magproblem ändå efter. Jag gjorde inte den stora operationen utan en annan lättare variant som inte täpper till helt. Var visserligen bra då och då, men räckte med att jag åt för mkt pasta, för mycket ljust bröd, drack alkohol eller hade sovit för lite och sen kunde jag få värsta magsmärtorna dagen efter. Jag var väldigt känslig med min mage i väldigt många år och låg dålig väldigt ofta - även när jag åt receptbelagd medicin. Men från att jag lärde mig mer om behovet av hur MYCKET fibrer vi behöver och vilken sorts mat som egentligen innehåller fibrer - så har jag kastat ut magmedicinen och ätit fiberrik mat! Och jag mår mycket bättre i min mage nu, helt frisk!
För att inte bli för långrandig här så säger jag att enklaste vägen till fibrer är råg och vi behöver mycket mer fibrer än vad vi alla äter per dag - så se till att äta fiberrikt till frukost och någon av huvudmålen sen per dag. Se gärna mitt inlägg om bra mat för magen för mer information.
Goda maghälsningar, Karin